Αρτηριακή Υπέρταση

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Είναι η πίεση με την οποία προωθεί η καρδιά μας το αίμα μέσα στις αρτηρίες μας. Η καρδιά είναι μια μυώδης αντλία που γεμίζει με αίμα και στη συνέχεια το κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες μας. Η πίεση μας μετράται σε mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) διεθνώς και αποτελείται από δύο νούμερα: την συστολική (ή μεγάλη όπως λέει ο κόσμος) που μετράει την πίεση την ώρα που εξωθεί η καρδιά το αίμα, και την διαστολική (ή μικρή κατά κόσμον) που αντιπροσωπεύει την πίεση στις αρτηρίες μας την ώρα που η καρδιά μεταξύ των χτύπων γεμίζει με αίμα. πχ. 130/75mmHg

Πως μετράμε την αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση μετράται με συσκευές που ονομάζονται πιεσόμετρα και χωρίζονται σε ηλεκτρονικά,υδραργυρικά και μανόμετρα. Χωρίζονται επίσης σε πιεσόμετρα καρπού και βραχίονα, ανάλογα με την θέση μέτρησης. Τα τελευταία χρόνια στους ασθενείς κερδίζουν έδαφος τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα λόγω της ευκολίας που παρέχουν στην μέτρηση, έχουν μνήμη που εμφανίζει τις τελευταίες μετρήσεις, και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις από τον χειριστή, ενώ ο ασθενής μπορεί να τα χρησιμοποιεί μόνος του χωρίς βοήθεια και συνήθως εμφανίζουν και τον αριθμό των σφύξεων. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στην επιλογή μιας καταξιωμένης εταιρίας και ενός πιστοποιημένου προϊόντος.

Αξιπόπιστες συσκευές κατά τον ανεξάρτητο οργανισμό dableducational.org: καρπού     βραχίονα

Τεχνική μέτρησης της αρτηριακής πίεσης:

  • Η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε ηρεμία: αναπαυόμαστε για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν τη μέτρηση σε καθιστή ή ύπτια θέση.

  • Το χέρι πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο ή στο μπράτσο της πολυθρόνας, ώστε ο βραχίονας (ή ο καρπός) να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς, με το χέρι σε άνετη θέση ακίνητο.

  • Μετράμε τουλάχιστον δυο φορές, με μεσοδιάστημα 1 ή 2 λεπτά. Κρατάμε την τελευταία μέτρηση που συνήθως είναι πιο αξιόπιστες.

  • Φροντίζουμε η περιχειρίδα να εφάπτεται με το δέρμα και να μην παρεμβάλεται το μανίκι.

  • Όλοι οι αεροθάλαμοι που μπαίνουν στο βραχίονα, φέρουν σημάδι που δείχνει που πρέπει να τοποθετείται σωστά ο αεροθάλαμος, ώστε η ειδική ένδειξή του να εφάπτεται με το σημείο του αγκώνα που ψηλαφούμε την βραχιόνιο αρτηρία (έσω ημιμόριο του αγκώνα).

  • Αν η μέτρηση γίνεται με ακουστικά, αυτά πρέπει να τοποθετούνται ακριβώς πάνω στην αρτηρία που περιγράψαμε.

  • Όταν φουσκώνουμε την περιχειρίδα, φτάνουμε τουλάχιστον 200mmHg.

  • Ξεφουσκώνουμε αργά, ειδικά αν έχουμε κάποια γνωστή αρρυθμία, ή αν ακούμε τον σφυγμό να χτυπάει ακανόνιστα.

  • Ο πρώτος σαφής ρυθμικός ήχος είναι η μεγάλη πίεση (συστολική), ενώ η εξαφάνιση του ισοδυναμεί με την μικρή πίεση (διαστολική).

  • Καταγράφουμε την πίεση σε χιλιοστά (πχ 140 mmHg και όχι 14)

  • Φροντίζουμε η περιχειρίδα (που έχει μεγέθη) να είναι κατάλληλη για το βραχιονά μας.

Δείτε σχετικές εικόνες

Γιατί μετράμε την αρτηριακή πίεση;

Με την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουμε φυσιολογική πίεση ή αν έχουμε αρτηριακή υπέρταση.

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Ως αρτηριακή πίεση ορίζεται στους ενήλικες η συστολική πίεση πάνω από 140mmHg ή/και διαστολική πίεση πάνω απο 90mmHg (σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία). Αυτά τα όρια όμως αφορούν τον γενικό πληθυσμό και όχι όλες τις κατηγορίες ασθενών, διότι ασθενείς που συγκεντρώνουν έναν ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου (πχ. χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσος) έχουν χαμηλότερα όρια για να χαρακτηριστούν ως υπερτασικοί.

Είναι σημαντική η αρτηριακή υπέρταση;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, για έμφραγμα μυοκαρδίου, για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αλλά και για αγγειοπάθεια. Αποτελεί το πιο συχνό νόσημα στους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι 33,6% των ατόμων άνω των 20 ετών στις ΗΠΑ έχουν αρτηριακή υπέρταση. Σε κάποιες χώρες, το 50% του πληθυσμού άνω των 60 ετών πάσχει από υπέρταση. Σε παγκόσμια κλίμακα, το 20% του πληθυσμού θεωρείται ότι πάσχει από υπέρταση.

Έχω υπέρταση! Ποιά είναι η αιτία;

95% των ενηλίκων με υπέρταση πάσχουν από ιδιοπαθή ή πρωτοπαθή υπέρταση. Δηλαδή πάσχουν από υπέρταση χωρίς να μπορούμε να εξακριβώσουμε ποια είναι η ακριβής αιτία. Ενα 5% περίπου των υπερτασικών ενηλίκων πάσχουν από δευτεροπαθή υπέρταση, δηλαδή ένα υποκείμενο νόσημα είναι η αιτία της υπέρτασης (πχ. χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, πολυκυστική νόσος των νεφρών, αγγειϊτιδα,πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, σύνδρομο Cushing, υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός, κλπ). πηγή

Έχω πίεση! Τι πρέπει να κάνω;

Κατ’ αρχήν μην πανικοβάλεστε! Καταγράψτε την πίεση σας με τον σωστό τρόπο. Καλέστε τον γιατρό σας. Κλείστε ένα ραντεβού μαζί του ώστε να σας εξετάσει. Θα δει τις μετρήσεις σας, θα πάρει το ιστορικό σας, θα αποφασίσει αν χρειάζεστε εξετάσεις και ποιές. Θα θέσει τους θεραπευτικούς στόχους και θα σας βοηθήσει να τους επιτύχετε με διαιτητικά μέτρα και αλλαγή τρόπου ζωής αν χρειάζεται, αλλά και φάρμακα αν κρίνει απαραίτητο.