Αποσυνταγογράφηση – Deprescribing

Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να ανακουφιστούμε από κάποιο σύμπτωμα ή να βρούμε λύση σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί προσθέτουμε κάποιο φάρμακο στην αγωγή μας και στην καθημερινότητά μας. Άλλοτε επισκεπτόμαστε τον φαρμακοποιό μας και μας καθοδηγεί ή σε πιο περίπλοκα προβλήματα ζητούμε τη συμβουλή κάποιου ιατρού. Ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο να αθροίζονται προοδευτικά διάφορα φάρμακα στο θεραπευτικό σχήμα και ενώ έχουν επιτελέσει πια τον ρόλο τους παραμένουν στην αγωγή.

Άλλες φορές συμβαίνει γιατί με την ανακούφιση του συμπτώματος το ξεχνάμε και δεν επανεξεταζόμαστε.

Κάποιες φορές συμβαίνει γιατί αλλάζουμε το θεράποντα ιατρό και ο νέος δεν γνωρίζει τη λογική και τον σκοπό της αγωγής και πως έχει διαμορφωθεί και διστάζει να κάνει αλλαγές.

Συχνά και ο ίδιος ο ασθενής διστάζει να αφαιρέσει φάρμακα από την αγωγή του με τον φόβο μήπως επανεμφανιστούν τα συμπτώματα, παρά τη σχετική σύσταση του ιατρού.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει δισταγμός και από την πλευρά του ιατρού να τροποποιήσει την αγωγή με τον φόβο να βάλει τον ασθενή σε ταλαιπωρία και ενδεχομένος να χάσει την εμπιστοσύνη του.

Όλα τα παραπάνω όμως, όσο και αν συναντώνται στην καθημερινότητά μας, δεν θα πρέπει απλά να τα αποδεχόμαστε. Κάθε φάρμακο έχει ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ και ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ στον οργανισμό που το λαμβάνει. Και κάθε φάρμακο ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑ με τα υπόλοιπα φάρμακα. Είναι πολύ συμαντικό λοιπόν να μπαίνουμε στη διαδικασία να επανεξετάσουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την φαρμακευτική αγωγή και την αναθεωρήσουμε. Ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς που συνήθως έχουν και μεγαλύτερη λίστα φαρμάκων και επομένως συχνότερες παρενέργειες.

Συβουλευτείτε λοιπόν τον ιατρό σας για να προσαρμόσετε την φαρμακευτική σας αγωγή κατά τον καλύτερο τρόπο προς όφελός σας.